De douaneman

De douaneman

19 september 2016 Blog André en Agaath 0

We moeten hem ophalen en thuisbrengen. Dat zijn de regels. De douaneman komt onze container openen en de inhoud controleren.

Over alle spullen die nieuw zijn moeten we invoerrechten betalen. We houden ons hart vast. We hebben verhalen gehoord van strenge en kritische douanemannen. Het kan zomaar heel veel geld gaan kosten.

Donderdagmiddag om half twee pikken we hem op. Het lijkt een aardige man, die in de auto een praatje met ons maakt. We vertellen hem iets van de manier waarop we naar Curaçao gekomen zijn. Hij vraagt door en we vertellen over het werk van Open Poort.

Als we aankomen staan er al verschillende jongelui op ons te wachten om te helpen met uitladen. De douane werkt tot vier uur en we hebben dus een kleine twee uur om de container leeg te maken. De huiswerkbegeleiding is er ook. De kinderen zijn net zo’n beetje klaar met hun huiswerk en ze zwermen naar buiten om het laatste uurtje nog even lekker te spelen. Skelteren, fietsen, voetballen, het is weer gezellig in de tuin.

André heeft de container heel zorgvuldig ingepakt en geen plekje in onbenut gelaten. De container is bijna vacuüm, zo efficiënt is hij volgeladen. De douaneman doet dit werk al vijfentwintig jaar, maar ook hij kijkt verbaasd naar binnen. Volgens hem is er geen sprake van dat we de container die dag leeg kunnen krijgen.

De douaneman kijkt het aan, hij rommelt in zijn papieren, drinkt een glas cola. Na twintig minuten geeft hij mij een stapeltje papieren, met veel stempels en handtekeningen en codes.

André laat wat spullen aan de douaneman zien. De douaneman kijkt hem aan en zegt: “Ik heb net alles ingevuld en ondertekend en aan je vrouw gegeven. Wil je me terugbrengen naar Willemstad?”

Als ik hem terugbreng vertelt hij me dat hij geraakt is door de kinderen op hun fietsjes en skelters. “Jullie doen goed werk en dan ga ik niet pietluttig doen.” Ook vraagt hij me of hij nog eens langs mag komen. “Gewoon op bezoek.” Ik verzeker hem dat hij van harte welkom is.

Als ik weer thuiskom, zijn er een paar jongens van de huiswerkbegeleiding die aan Marisola vragen of ze alsjeblieft nog niet naar huis gebracht hoeven, ze willen graag nog een poosje helpen.

Naast het wonder van de douaneman vind ik dat het leukste. Vijf jongetjes tussen de 8 en de 14 jaar die door ons huis lopen te sjouwen met spullen. Gewoon omdat ze het leuk vinden om te helpen.

Warme groet, Agaath.

 

Container

Container

Uitladen

Uitladen

Scootmobiel van Herman

Scootmobiel van Herman

Jongens van Open Poort helpen mee!

Jongens van Open Poort helpen mee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.