De storm

De storm

20 oktober 2016 Blog André en Agaath 0

Donderdagmiddag wordt het doodstil.
De wind gaat liggen, de zon is weg.
De vogels zwijgen.
De honden zijn onrustig, ze blijven dicht bij me.

Alles is klaar voor de storm. Loodzware plantenpotten heb ik naar binnen gesjouwd. Tuinstoelen, fietsjes, bankjes, alles is onder dak gebracht. In een land dat geen winter kent blijven de tuinmeubels normaal altijd buiten en de potplanten zijn ‘winterhard’.

Waxinelichtjes en kaarsen staan klaar. Extra water in de jug. Blikvoer in de kast. De storm kan komen. Het advies is om de honden binnen te houden, maar de honden willen niet. Alleen Punky is zo dom om voor een brokje naar binnen te huppelen. Ik ga naar bed, laat ik gaan slapen nu het nog kan.
Maar er komt niets.

Ook vrijdag blijft de natuur stil, het is bewolkt en geen zon. Ook geen wind. In verband met de storm hebben we vrijdag vrij. Ik begin er van te genieten. Ik spreid allemaal schoolwerk uit op tafel. Laptop erbij. Koffie. Nederlandzingtdag2016 lekker hard als achtergrondmuziek.

Het begint te rommelen in de verte.
Een onweer komt dichterbij.
En dan zijn de honden opeens wel binnen.
De oudste verschuilt zich helemaal onder het bureau.
De andere twee gaan liggen hijgen en trillen in de keuken.

Ik tel altijd tussen de flits en de donder. Dan kan ik mezelf geruststellen dat het onweer nog ver weg is. Maar het wordt steeds korter tussen flits en klap. Ik bedenk dat ik de stekkers uit de stopcontacten moet halen. Terwijl ik daar mee bezig ben komt er gelijktijdig een flits en een enorme klap en het licht gaat uit, de muziek valt stil… Heel Soto valt stil en donker.

Het begint te plenzen. In de tuin zoekt het water een weg door allerlei greppeltjes die veranderen in wilde beken. De Deltawerken die André heeft aangelegd blijken te functioneren: een stuwmeer en een waterval.

Dit is het staartje van de orkaan Matthew. Het treft alleen het westelijke deel van Curaçao. Ook is er schade aan stranden door de hoge golfslag op zaterdag en zondag.

Als de beelden van wat Matthew in Haïti heeft aangericht ons bereiken wordt duidelijk waar wij hier op Curaçao voor bewaard zijn gebleven.

Ondertussen is Alice van House of Worship jarig geweest. De kinderen hebben haar uit volle borst toegezongen. Klik hier om dit even te zien.

Warme groet, Agaath.

voortuin

Voortuin

achtertuin

Achtertuin

stuwmeer

Stuwmeer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.