Nieuwsbrief juli 2017

Nieuwsbrief juli 2017

11 juli 2017 Nieuwsbrieven 0

Nieuwsbrief juli 2017

 

Veel, heel veel is er gebeurd. Eerst moesten we onze draai vinden op Curaçao. Dit deden we door gewoon lekker bezig te zijn zijn met onder meer tuinieren, schrobben en fietsen repareren. Lees de blog ‘Twee dingen die mij helpen me thuis te voelen’. Toen onze spullen met de container arriveerden, maakte dat het af.

We genieten enorm van de kinderen, de jongens en meiden die telkens weer komen. De vrijwilligers die zich iedere keer weer inzetten en er iets moois van maken. De fietsende, springende, soms luidruchtige, voetballende, pratende, knuffelende, genietende kinderen. Ja, wij voelen ons hier thuis, het is ons plekje geworden. We zijn dankbaar en blij met iedereen, bovenal dat we worden geaccepteerd en gerespecteerd. Ongelofelijk dat we hier mogen zijn, dat is precies wat het is, er zijn.

Veel leesplezier en een warme groet van André en Agaath.

 

 

Een jaar jaar geleden vertrokken André en Agaath naar Curaçao, wat is er allemaal gebeurd?

Veilig en vertrouwd

We hebben de tijd genomen om te kijken hoe alles gaat en aan elkaar te wennen. Kinderen raken meer en meer vertrouwd met ons. We krijgen steeds meer verbinding in de wijk in en komen soms bij iemand over de vloer. Het is fijn om te zien en te ervaren dat we ons steeds veiliger bij elkaar voelen. We hopen en geloven dat we zo steeds stapjes mogen maken. Lees de blog ‘Mens’.

Onze zoon Herman

Herman woont in Nederland in een woongroep. Bijna elke dag om ongeveer 4 uur gaat de telefoon. Het is in Nederland dan 10 uur.

 • Met Herman.
 • Hallo Herman, wat leuk dat je belt.
 • Hoe gaat het met jou?
 • Met mij gaat het goed, en jij?
 • Hoe gaat het met  hond?
 • Met Punkie gaat het heel goed.
 • Hoe gaat het met mijn bananenboom?
 • Hij groeit goed, ik geef hem elke dag een beetje extra water, zodat hij hard groeit en er bananen aan zitten als jij weer komt logeren.
 • Hoe gaat het met mijn scootmobiel?
 • Goed, hij staat op jou te wachten.
 • Oh oh…
 • Wat is er Herman?
 • Daar komt de leiding aan, ik moet gaan slapen.
 • Welterusten.

Herman is nu 1 keer bij ons op bezoek geweest. Lees de blog ‘Ik ben dol op de ontvangsthal’.

Gebouwen

De fietsen, skelters, steppen, kinderwagens en krijgen een nieuwe plek. De oude ruimte was te klein waardoor alle fietsen op elkaar worden gegooid. Links van de misa (kerkje) is het dak verlengd zodat er een heus fietsenhok is gekomen. na de zomervakantie wordt het nog voorzien van wanden zodat het afsluitbaar is. Fietsen hebben we nooit genoeg ze zijn er gek op. Lees de blog ‘20 nieuwe kinderfietsjes‘.

Verder hebben we de overkapping aan de andere kant van de misa ook uitgebreid. Hierdoor is er extra ruimte ontstaan met schaduw waar een auto kan staan en de extra container. Hier staat nu de container die met André en Agaath is meegekomen. Daardoor is er nu extra opslagruimte. Lees de blog ‘De douaneman‘.

Tienermoeders maken een kast met Gerda
Kinderen uit het zorgpaviljoen van Siloam
Agaath bezoekt het kerkje in de wijk
Al jaren helpt HOW de Open Poort

Kennismaken in de buurt

Rondom de Open Poort vinden meerdere initiatieven van vrijwilligerswerk plaats. Onlangs hebben we een ontmoeting georganiseerd waarin we met elkaar kennis maakten. Het was fijn om dit te doen en het is goed om van elkaar te weten wat we doen en waarom.

Hans en Gerda: Gezinshuis voor kinderen, begeleidend wonen en ook werken met tienermoeders. Hier voel je je altijd welkom.

Siloam: Een kinderzorgpaviljoen en zij verzorgen onder meer voedsel en kleding in de buurt. Siloam is een begrip op Curaçao.

Movimiento Misionero Mundial Curacao: Deze kerkelijke gemeente heeft een kerkje gesticht midden in de wijk bij de Open Poort. Drie jaar geleden zijn zij begonnen in de wijk. Het is allemaal erg basic maar dat is nu juist wat ons zo aanspreekt.

House of Worship: Vrijwilligers van HOW helpen met het kinderwerk bij de Open Poort te organiseren.

Logeren

Zo nu en dan komen er wat kinderen in het weekeinde bij ons logeren. Dat is altijd een hele happening. Het is een leuke manier om elkaar beter te leren kennen. Zwemmen en lekker eten staat altijd op het rooster.

Soms zijn er een aantal meiden, een andere keer hebben we een paar jongens. Als kinderen uit de buurt weten dat er kinderen bij ons logeren kan het zomaar gebeuren dat de tuin vol loopt met vriendjes en vriendinnetjes. Het wordt dan een gezellige boel. Maar ook hier is het de gewoonte savonds te slapen. En als iedereen dan ligt vallen wij ook om in ons bed….

De meiden zijn groter en helpen ook echt mee met de dagelijkse dingen die moeten gebeuren in huis. We zijn blij met deze logeerpartijen!

Verslagje van Rachel

Ik was te gast bij Open Poort. Heerlijk twee weken op Curaçao, het paradijs op aarde. De foto’s van de stranden kunnen zo uit een reisblaadje gepikt worden. Prachtig is het er! Maar waar je de mensen niet over hoort zijn de twee gezichten van het eiland. De armoede die er ook heerst, de kinderen die niet genoeg aandacht krijgen. En daar mocht ik iets van meemaken bij de Open Poort. Erg bijzonder, je merkt gelijk de goeie sfeer die er hangt. Kinderen die ondanks alles lachen, spelen en luidkeels meezingen in de dienst. Als de kinderen binnenkomen gaan ze eerst even een half uurtje spelen, voetballen en fietsen. Ook krijgen ze wat drinken en een koekje. Hoewel de meeste kinderen hier niet goed Nederlands praten kunnen ze de woorden “juice” en “koek” prima uitspreken. Daarna beginnen ze met de samenkomst, die wordt georganiseerd door een aantal jongeren. Je kunt hier als Nederlander niet veel van maken want alles is in het Papiaments. Halverwege splitsen ze op in twee groepen, de kleintjes gingen naar de veranda. Daar kregen ze wat te leren over etiketten. Na die tijd kunnen de kinderen nog lekker spelen en wat drinken en worden ze weer naar huis gebracht. Het was een hele bijzonder en unieke ervaring om deze kant van Curaçao mee te maken en de inzet van Open Poort te zien.

Rachel Vis

 
Na de zomervakantie gaan onze reserves op raken. Wilt u ons helpen? Lees hoe u ons kunt ondersteunen: Doneren.

Sponsoring

Helaas is de sponsoring zo goed als stil komen te liggen. Oorzaak is dat na het overlijden van Elbert en Corri Schouten veel sponsoren zich hebben terug getrokken. Zij hadden een persoonlijke band met hen waardoor zij niet meer bijdragen, daar hebben we begrip voor.

Maar we willen de kinderen niet laten zitten. Gelukkig is de sponsoring voor het komende vakantieplan rond. We zien ook dat sommigen spontaan geld overmaken naar de Open Poort. Echt super, hartelijk dank daarvoor! Maar er is wel meer nodig…

Bankrekeningnummer in Nederland:
Wilt u ons helpen? Lees hoe u ons kunt ondersteunen: Doneren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.