Oma met 10 kleinkinderen heeft geen eten

Oma met 10 kleinkinderen heeft geen eten

23 april 2020 Blog André en Agaath Nieuws De Open Poort 4

De Open Poort heeft contact met een oma die verantwoordelijk is voor 10 kleinkinderen. In normale tijden sprokkelde ze voldoende geld bij elkaar om van te leven, maar door de Corona ligt alles stil. Nu zitten ze thuis en er zijn geen inkomsten meer en bijstand aanvragen lukt nu niet, want er is een lock down. Het zijn juist deze mensen die zichzelf konden redden die nu geen eten meer kunnen kopen. Bijverdienen in de horeca en het toerisme kan niet meer, iedereen is naar huis gestuurd. 

Na 1 a 2 weken kwamen wij in contact met de eerste gezinnen die al dagen geen eten meer hadden, en dat aantal neemt heel snel toe. Vijfentachtig adressen hebben we inmiddels op een lijst (400 personen). Terwijl we boodschappen aan het doen zijn, worden er namen toegevoegd.

Nu.nl: “Coronacrisis Curaçao: lege magen en uitgestorven hotels”

Stichting Open Poort is dit samen met ‘Vrienden van Un Futuro Briante’ en ‘Stichting Aliansa di Lus’ aan het organiseren. De stand is dat wij momenteel 40 pakketten hebben rondgebracht en de volgende zijn al in de maak. De pakketten zijn  functioneel en voldoende om minstens 1 week van te leven. De inhoud bestaat uit onder meer uit: Rijst, groente in blik of pot, brood, verse groente, melk, cornflakes, pindakaas en pasta, vlees, appels en aardappels. Alles wordt op basis van het aantal personen per gezin bekeken en gerealiseerd. Het zijn grote hoeveelheden waardoor ze voorlopig vooruit kunnen. Dat moet ook wel want het is onhaalbaar en niet efficiënt om elke paar dagen eten te gaan rondbrengen. Dankzij spontane giften hebben we dit kunnen realiseren. 

Hoe werkt voedselhulp in Coronatijd op Curacao?

 • De mensen die al bijstand hadden hebben er vanaf vorige week een bedrag bij gekregen. Deze mensen kunnen nu zelf het extra eten halen.
 • Er is een nieuwe groep mensen die plotseling zonder inkomen zit omdat er geen werk is en een lock down. Dit zijn de adressen die worden voorzien van voedselpakketten.
 • Probleem op Bandabou is dat in tegenstelling tot de stad iedereen verspreid en “verstopt” zit. Het komt daar moeizaam op gang en dat is het gat wat wij proberen op te vullen.

Inmiddels heeft de Open Poort overleg gehad met de organisatoren van de voedselhulp en het ministerie. Hierin hebben we zaken kunnen afstemmen maar ook inzicht gekregen in de stand van zaken. Het lijkt er op dat de verspreiding op gang aan het komen is, maar de frequentie die nodig is kan nog niet worden gehaald. 

Dus we moeten nog even volhouden en deze week in ieder geval nog inkopen doen en bezorgen. Op termijn de gaten blijven vullen totdat het loopt. Het is vervelend voor de gezinnen maar het is een zegen voor de Open Poort om met deze gezinnen in contact te komen. We maken het beste er van en de oma’s kunnen hun kleinkinderen te eten geven.

Warme groet, André en Agaath

Financieel bijdragen aan voedselpakketten kan hier.

4 antwoorden

 1. Ejo en Akke Smit schreef:

  Hoi Agaath en André,

  Wat goed dat jullie dit op kunnen pakken. Het zal een hele opgave zijn om iedereen te voorzien en dat kan alleen maar als jullie financieel extra hulp ontvangen. Ons hart doet pijn als we dit lezen. Plotseling geen inkomsten meer en ook geen bijstand. Daar zit oma dan met 10 kinderen en zoveel andere mensen die normaal al weinig hebben om van rond te komen.
  Jezus zegt tegen ons dat we ons geen zorgen moeten maken voor de dag van morgen, met vragen als: wat zullen we eten of drinken. De Heer weet wat we nodig hebben en zal voorzien, zodat jullie door kunnen gaan om hiermee ook de liefde van Jezus voor deze mensen te laten zien.
  Dat doet dus rechtstreeks een appel op ons om te doen wat Jezus zegt in Spr 14: 31 ‘Wie een verschoppeling onderdrukt beleid zijn schepper, wie zich over een arme ontfermt, eert hem’.
  We storten een bedrag op jullie rekenen.nr.
  Gods zegen op jullie werk.

  Hier gaat het goed. We ontmoeten fysiek weinig mensen. Hebben geen kerk maar online diensten. Ook vergadert de OR niet. Binnenkort online.
  Mijn agenda is voor 75% leeg. Dan merk je opeens met hoeveel zaken je bezig bent.

  Gr Ejo en Akke

  • Andre Vis schreef:

   Hoi Ejo en Akke,

   Bedankt voor jullie reactie, Ejo leuk dat je belde, jammer dat ik je niet te woord kon staan. Maar je hoort snel van mij.

   Groeten Andre

 2. Jan van Wijngaarden schreef:

  André en Agaath

  Het is niet fijn, de situatie met de corona virus, maar wel mooi voor de oma dat jullie haar tegen gekomen zijn, ik hoop dat je het allemaal kan redden ,het zal niet altijd mee vallen heel veel sterkte .
  Het greep mij aan, dat je hiermee goed werk doet is wel zeker Jezus zegt ,Wie nu zichzelf gering zal achten als dit kind , die is de grootste in het koninkrijk der hemelen En een ieder die zulk een kind(eren) ontvangt in Mijn naam, ontvangt Mij . Ik hoop en bid en verwacht dat jullie het zo beleven want dan is het vol te houden.

  Heel veel sterkte
  Brasa Jan en Anneke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.