Autoloze zondag

Autoloze zondag

23 mei 2020 Blog André en Agaath 3

Op zondag mag niemand rijden. Door de week hebben alle nummerborden twee dagen gekregen om te rijden, maar op zondag mag niemand rijden. Alleen wij zijn met een ontheffing i.v.m voedselvoorziening op weg naar Westpunt.

De weg is totaal verlaten. Het is bizar en het geeft me een unheimisch gevoel.  Echt niemand te zien. Of we in een science fictionfilm terecht zijn gekomen. Op de weg naar Westpunt heb je eigenlijk om de paar kilometer een afslag naar een strandje. Je weet het, de mooiste stranden vind je in Banda Bou. Normaal gesproken is het hier in het weekend erg druk. De mensen uit de stad komen ook deze kant op om een strandje te bezoeken. Er vormen zich dan zelfs files op de toerit naar het strand. 

Hetzelfde gevoel kreeg ik in de Albert Heijn, de eerste keer dat we volgens de nieuwe regels moesten winkelen. Iedereen was in z’n eentje en stil, winkelen was een serieuze bezigheid geworden. 

In Nederland worden eerst straten gemaakt voordat er huizen aan gebouwd worden. Wij komen uit de Flevopolder, waar alles recht en strak en logisch en nieuw is. Hier op Curacao is het meer alsof iemand gewoon willekeurig met gulle hand huisjes heeft rondgestrooid. En nu moeten we op pad met een lijst adressen en een bus vol pakketten. In Banda Bou doen ze eigenlijk niet aan straatnamen. Het zijn meer gehuchten, buurtschappen met prachtige namen als Flip, Rust en Pad, Lelienberg. (Wie zou er niet op Rust en Pad willen wonen?)

En dan begint het grote zoeken. We moeten bijvoorbeeld zijn op Flip 62. We vinden nummer 60, dat is al een wonder want op veel huizen is geen nummer te vinden, we vinden nummer 61, dan zou je verwachten dat nummer 62 daarnaast ligt, maar niets is minder waar. Plotseling staan we voor nummer 138. Dan kun je alleen nog maar iemand aanklampen om de weg te vragen naar nummer 62. ‘Meneer, weet u waar nummer 62 is?’ De man kijkt eerst naar z’n eigen huisnummer alsof hij het nooit eerder gezien heeft. ‘Tja, tja, maar bij wie moet je zijn dan?’ ‘Bij de familie Catharina.’ ‘Oooh, de familie Catharina, nee die wonen hier niet, ga de wijk uit, de weg over, een zandweggetje in en daar in dat gele huis woont de familie Catharina.’ Als we dan bij het gele huis zijn, woont daar wel een familie Catharina, maar niet de familie die wij moeten hebben en zij sturen ons weer verder. 

Ook zijn er buurtschappen waar een heel aantal huizen hetzelfde nummer heeft. Ooit was dat een kavel met één huis erop. Maar in de loop van de jaren zijn er huizen bijgebouwd en die hebben allemaal hetzelfde nummer gekregen. Zo doorkruisen wij de buurt met onze bus vol boodschappen. We komen op de meest afgelegen en ongekende plaatsen, praten met oma’s en met kinderen, hebben ontmoetingen met schapen, met blaffende honden en met bereidwillige mensen die even met ons meerijden om de weg te wijzen.

In de meeste huizen mag Andre inmiddels binnenkomen om de boodschappen op de keukentafel te zetten, of de kip in de ijskast te leggen en een praatje te maken. Als hij de koelkast open doet en er staat alleen een eenzame fles water in, dan weten we hoe nodig het is om deze pakketten rond te brengen.

Inmiddels zijn de strengste maatregelen opgeheven, we mogen weer op alle dagen rijden, de scholen zijn weer aan het opstarten en we mogen weer naar het strand. Ook heeft Andre een handige app waarmee hij op de landkaart kan aangeven waar het is zodat hij het de volgende keer kan vinden.

3 antwoorden

 1. Kees en Ria heijstek. schreef:

  Lieve mensen, het is altijd een zegen voor ons om een bericht van jullie te ontvangen, de op date is nodig om elke keer opgefrist te worden om voor jullie te bidden.
  Je weet wat het voor ons betekent om contact met jullie te hebben en te houden.
  Hopelijk kunnen we elkaar weer ontmoeten op een later tijdstip. Een warme en lieve groet van Kees en Ria

 2. Fijn werk wat jullie doen, André en Agaath. Geweldig wat een kansen om zo Jezus liefde te kunnen delen met zoveel gezinnen. Gods zegen toegebeden!! Hartelijke groeten en liefs, van Hiske en Bartha.

 3. Ja Meijer schreef:

  Goede morgen geweldig hoe jullie het doen samen met onze God ik wens jullie allemaal Gods zegen en hoop jullie als je weer in Nederland bent weer eens te mogen ontvangen lieve groetjes van Miep 👍😘😘🙏🙏🙏💗💗

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.