Wat we doen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

De kern van het probleem voor de kinderen op Curaçao is het ontbreken van een leeromgeving waar executieve functies worden aangeleerd die nodig zijn voor een goede ontwikkeling die past bij de huidige tijd waarin wij leven. 

Executieve functies zijn denkprocessen die belangrijk zijn voor het uitvoeren van sociaal en doelgericht gedrag

Bij onvoldoende ontwikkeling krijgen kinderen onder meer moeite met bijvoorbeeld: opruimen, taakgericht handelen, plannen, emotie-regulatie, communicatie. Als gevolg hiervan is het verantwoordelijkheidsgevoel wat wordt ontwikkeld weinig constructief. Het kind heeft geen stimulans en drijfveer om te reflecteren en verantwoordelijkheid te nemen, laat staan deze in te vullen of uit te proberen. Aanspreken op verantwoordelijkheid of aansluiten op executieve vaardigheden is geen aanknopingspunt, omdat het kind bijvoorbeeld niet heeft geleerd te reflecteren en emoties te reguleren.

Opgroeien en het ontwikkelen van executieve vaardigheden doet een kind grotendeels thuis en op school. Willen we constructief iets betekenen, dan is het wenselijk dat we bij de thuissituatie betrokken zijn. Als de thuissituatie niet bijdraagt aan de ontwikkeling van de juiste intrinsieke waarden dan willen we daar helpen. We denken dat dit het beste kan op basis van relatie, zodat we samen de kinderen een betere omgeving kunnen aanbieden. Dit levert het meeste resultaat op, ze zijn namelijk de meeste tijd thuis of op school.

De opzet van gezinsbegeleiding

Samen met hulpverleners, professionele instanties en vrijwilligers slaan we de handen ineen om zo een netwerk om het gezin te vormen. 

In de infographic hiernaast is weergegeven hoe de gezinsbegeleiding vorm krijgt. 

Tijdens de algemene activiteiten met de kinderen bij de Open Poort, bouwen we aan een vertrouwensrelatie tussen kinderen en de thuissituatie. Op deze manier leren we elkaars omstandig kennen en  kunnen we van betekenis zijn in de thuissituatie.

Bouwstenen kunnen bestaan uit: