Hopi tristu

Hopi tristu

29 maart 2021 Blog André en Agaath 3

Je zit bijvoorbeeld in groep 5, 6 of 7 en je bent al 3 keer blijven zitten. Je hele schoolloopbaan kenmerkt zich door veel verzuim. Soms blijf je thuis omdat je schooluniform niet schoon is, je schoenen kwijt zijn, je niet op tijd wakker werd gemaakt, of je gaat mee naar de stad. Dan kom je laat thuis en kan je de volgende dag niet wakker worden…. Weet u hoeveel kinderen dit overkomt?

Je kennis vertoont grote gaten. Soms val je in slaap op school, omdat je veel te laat naar bed gegaan bent. Vaak praat de juf over dingen die je niet begrijpt, omdat je zoveel gemist hebt. Je went je aan om ook op die momenten in slaap te vallen, je doet gewoon het licht uit. De juf went eraan dat jij ligt te slapen. Zij doet geen moeite om te ontdekken waarom je in slaap valt, ze doet geen moeite om je te helpen met de dingen die je niet begrijpt.

En nu willen ze je opeens testen, ze willen je testen of je naar een school voor zeer moeilijk lerende kinderen moet. Ze lachen je uit; je bent dom, zeggen ze. Ze weten niet beter, het is ook tegen hen gezegd.

Wie ziet hoe lief je bent, hoe je ervan houdt om het mensen naar de zin te maken, hoe je houdt van orde en regelmaat, hoe graag je op de grond puzzels zit te maken, hoe je groeit van complimentjes? Wie ziet hoe je je bekommert om je broertje of zusje, hoe je zijn of haar tas draagt en helpt met het aantrekken van schoenen?

Je hebt een heel groot probleem en dat probleem gaat nu opgelost worden door je een stempel op te drukken: Je bent namelijk dom! Of in dit geval plaatsvervangende onderwijstaal: “je bent zeer moeilijk lerend” of, “VSBO Niveau 1”.

Hopi tristu

3 antwoorden

 1. Iris Nascimento schreef:

  Lieve mensen,

  Gelukkig hebben die kinderen mensen als jullie om een beetje hoop in hun leven te brengen.

  Ik blijf jullie steunen,
  Lieve groetjes uit Veenendaal.❤

  Iris en gezin.

 2. Corrie schreef:

  Mooie blog! Ik vergeet steeds hoe gezegend we eigenlijk zijn in ons land. En hoe fijn het is om een moeder te hebben die op je let 😉

 3. Erik van Hulst schreef:

  Aangrijpend verhaal, zo intens verdrietig word ik daarvan. Zo dankbaar voor alle hulp en ondersteuning vanuit de Stichting Open Poort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.